Skip to main content

Aile Hukuku Neleri Kapsar?

Aile Hukuku, aile ilişkilerini düzenleyen Medeni Hukuk’un bir alt dalıdır.  Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu’nda evlilik hukuku, hısımlık ve vesayet olmak üzere 3 ana başlık altında düzenlenmiştir. Bu kapsamda Aile Hukukunun ilgilendiği konu başlıklarını, Nişanlanma, Evlenmenin Koşulları ve Hükümleri, Boşanmanın Koşulları ve Sonuçları, Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımı, Aile Konutu, Soybağı, Evlat Edinme, Velayet, Çocuğun Nafaka Hakkı, Kadın hakları, Çocuk Hakları, Vesayet, Kayyımlık, Yasal danışmanlık ve Yardım Nafakası şeklinde sıralayabiliriz.

Aile Hukuku Davaları Nerede Görülür?

Aile hukukundan doğan dava ve işler kural olarak Aile Mahkemesinde görülmektedir. Fakat bazı davalar kanunda özel olarak başkaca mahkemelerde görüleceği ayrıca düzenlenmiştir.

Toplumun temel taşı olan ailelerin düzeni için yasa koyucular aileyi ilgilendiren tüm bu konularda düzenlemeler yapmış ve uluslararası sözleşmelerle de koruma altına alınmıştır.

Aile Hukuku Davalarına Hangi Avukat Bakar?

Toplum yapısı bakımından Türkiye’de haklar doğrudan sağlanmamakta ve aile bireyleri girmiş olduğu arayışı Aile Mahkemelerinde avukatlar aracılığı ile neticelendirmektedir. Aile bireyi, aile mahkemesinde hukuki uyuşmazlığı avukatsız olarak da çözümleyebileceği gibi uzmanlaşmamış avukat ile de davasını takip etmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Fakat Aile hukukunu ilgilendiren dava ve işlerde konusunda uzman aile avukatına başvurmak daha pratik, yararlı, hızlı çözüm için daha doğru bir karar olacaktır. Çünkü uzman aile avukatı, hukuki bilgi ve tecrübesiyle gerektiğinde talep halinde dava yoluna gitmeden aile bireyleri ile dostça anlaşmalar yapacak, sürekli iletişim ve danışma ile ailesel problemleri çözecektir. Eğer ki,  bu yol çözüme kavuşturmayacak ise dava yolu ile yine tüm lehe kanun ve düzenlemeleri kullanarak sonuç odaklı, pratik ve yenilikçi çözümleri ile hukuksal problemleri çözecektir.

Türkiye’de, insanlar aile hukukunun ilgilendiği boşanma, mal paylaşımı, velayet, tazminat ve nafaka gibi birçok konuda hoş olmayan deneyimler kazanmıştır. Sezgin Avukatlık ve Danışmanlık Bürosu, uzman aile avukatı kadrosu ile ailelerin bu olumsuz deneyimlerini bilgi ve tecrübelerini kullanarak değiştirmeyi amaçlamaktadır. Aile avukatları ailelerin uyuşmazlıklarını onurunu koruyarak tüm yasal yönleri ile değerlendirmek suretiyle çözüme kavuşturmakta, Aile bireylerince evlilik kurumunun içinde bulunamayan mutluluğu yasal şartları oluştuğu takdirde boşanma ile sağlamaktadır. Unutulmaması gerekir ki; kutsal bir kavram olan aile birliği, artık eşler ve çocuklar için çekilmez hale geldiyse boşanma tünelin sonun ışık olmaktadır.

Sorularınız mı var?

Bize ulaşın ve sorularınızı sorun.

Çalışma Alanlarımız

Avukatın, ücretsiz veya asgari ücret tarifesinin altında dava alması, danışmanlık yapması Avukatlık Kanunu’nun 163. maddesinin 3. fıkrası gereğince disiplin cezası gerektiren bir suçtur. Bu sebeple avukatlardan ücretsiz iş yapmalarının talep edilmemesi rica olunur.

whatsapp